Så bygger du en professionell hemsida med WordPress: Steg-för-steg guide för företag

I denna artikel går vi igenom processen för att skapa en professionell hemsida med WordPress, från val av tema till implementering av viktiga funktioner och plugins. Lär dig hur du optimerar din webbplats för både användare och sökmotorer, samt hur du säkerställer en mobilanpassad och snabb webbplats. Perfekt för företag som vill bygga en kostnadseffektiv, skalbar lösning med öppen källkod.


WordPress är ett av de mest använda CMS-systemen i världen och används av både små företag och stora organisationer för att bygga kraftfulla och flexibla webbplatser. Med sin användarvänlighet och breda uppsättning av plugins och teman är det det perfekta verktyget för att skapa en professionell hemsida. Här är en steg-för-steg guide som hjälper dig att bygga en företagswebbplats från grunden:


Vikta steg inom utveckling av hemsidor

1. Välj rätt webbhotell och domän

Problem: Innan du kan komma igång med WordPress måste du välja ett pålitligt webbhotell och en passande domän för ditt företag.

Lösning:

  • Välj webbhotell: Se till att välja ett webbhotell som stöder WordPress och erbjuder god prestanda och support. Populära alternativ inkluderar SiteGround, Bluehost och WP Engine. Dessa erbjuder även enkla installationer av WordPress. Kontakta gärna Redkite för hjälp med detta.
  • Välj domännamn: Din domän bör vara kort, enkel och representativ för ditt företag. Domäner som matchar ditt företagsnamn eller tjänst är lättare att komma ihåg och bidra till bättre SEO.

2. Installera WordPress

Problem: Efter att ha valt webbhotell och domän är nästa steg att installera WordPress på din server.

Lösning:

  • Automatisk installation: Många webbhotell erbjuder en ett-klicks installation av WordPress, vilket gör det snabbt och enkelt att komma igång. Leta efter detta alternativ i din kontrollpanel (cPanel) och följ anvisningarna.
  • Manuell installation: Om ditt webbhotell inte erbjuder en ett-klicks lösning kan du ladda ner WordPress från deras officiella hemsida och ladda upp filerna till din server via FTP. Skapa en databas och följ installationsinstruktionerna.

3. Välj och anpassa ett tema

Problem: Det första visuella intrycket av din hemsida är avgörande, och här spelar valet av ett tema en stor roll.

Lösning:

  • Välj ett professionellt tema: WordPress erbjuder tusentals gratis och premiumteman. För en professionell företagshemsida kan det vara värt att investera i ett premiumtema från plattformar som ThemeForest eller Elegant Themes. Välj ett tema som är mobilanpassat och SEO-vänligt.
  • Anpassa ditt tema: Gå till Utseende > Anpassa i WordPress för att anpassa temat. Lägg till din logotyp, välj färgschema och ändra sidlayouten för att matcha din varumärkesidentitet. Det är också viktigt att kontrollera att temat är responsivt, så att det fungerar bra på alla enheter.

4. Installera viktiga plugins

Problem: För att lägga till extra funktionalitet på din webbplats behöver du installera plugins som förbättrar användarupplevelsen och säkerheten.

Lösning:

  • SEO-plugin: Installera ett SEO-plugin som Yoast SEO eller Rank Math för att optimera din webbplats för sökmotorer. Dessa verktyg hjälper dig att justera metatitlar, beskrivningar och säkerställa att ditt innehåll är sökvänligt.
  • Säkerhetsplugin: Installera ett säkerhetsplugin som Wordfence eller iThemes Security för att skydda din webbplats mot hackning och skadlig kod.
  • Caching-plugin: För att förbättra laddningstiden kan du använda ett caching-plugin som WP Rocket eller W3 Total Cache. Detta hjälper till att snabba upp webbplatsens prestanda, vilket också påverkar din SEO positivt.
  • Backup-plugin: Se till att din webbplats säkerhetskopieras regelbundet med ett plugin som UpdraftPlus eller BackupBuddy. Detta skyddar din webbplats om något skulle gå fel.

5. Skapa grundläggande sidor

Problem: En företagswebbplats behöver ha grundläggande sidor som hjälper kunderna att förstå vem ni är och vad ni erbjuder.

Lösning:

  • Om oss-sida: Berätta om ditt företag, dess historia, värderingar och team på ”Om oss”-sidan. Detta skapar förtroende hos dina besökare och ger en mänsklig dimension till din verksamhet.
  • Tjänster-sida: Lista och beskriv de tjänster eller produkter du erbjuder. Se till att vara tydlig och informativ, och inkludera kontaktuppgifter eller CTA-knappar (Call-to-action) för att uppmuntra besökarna att kontakta dig eller köpa dina produkter.
  • Kontakt-sida: Gör det enkelt för kunder att komma i kontakt med dig genom att inkludera en kontaktformulär, telefonnummer, och eventuell fysisk adress. Du kan använda plugins som Contact Form 7 eller WPForms för att skapa kontaktformulär.

6. Optimering för SEO och prestanda

Problem: En vacker hemsida är meningslös om ingen kan hitta den. SEO-optimering är avgörande för att synas i sökmotorer som Google.

Lösning:

  • SEO-optimering: Använd ditt SEO-plugin för att optimera varje sida på din webbplats. Skriv relevanta metatitlar och beskrivningar, och se till att dina sidor använder rätt nyckelord.
  • Snabb laddningstid: Förutom att använda caching- och bildoptimeringsplugins bör du också övervaka webbplatsens laddningstid med verktyg som Google PageSpeed Insights eller GTmetrix. Om din sida laddar långsamt, överväg att använda en CDN (Content Delivery Network) för att förbättra prestanda globalt.
  • Mobiloptimering: Kontrollera att din webbplats ser bra ut och fungerar korrekt på mobila enheter. Mobilanvändningen ökar stadigt, och Google prioriterar mobilanpassade webbplatser i sökresultaten.

7. Testa och lansera

Problem: Innan du lanserar din webbplats är det viktigt att kontrollera att allt fungerar som det ska.

Lösning:

  • Testa funktionalitet: Gå igenom varje sida och kontrollera att alla länkar fungerar, formulär skickas korrekt och att inga felmeddelanden visas. Testa även din webbplats i olika webbläsare (Chrome, Firefox, Safari, etc.) och enheter för att säkerställa att allt ser bra ut.
  • Lansering: När du är säker på att din webbplats fungerar som den ska kan du lansera den. Informera kunder och intressenter om den nya webbplatsen och dela den på sociala medier och i e-postkampanjer för att driva trafik.

Sammanfattning

Att bygga en professionell hemsida med WordPress kan verka komplicerat, men med rätt steg och verktyg kan du skapa en användarvänlig, snabb och SEO-optimerad webbplats som representerar ditt företag på bästa sätt. Genom att följa denna steg-för-steg guide kommer du ha en stark grund att stå på och vara redo att ta emot nya kunder och växa online.

Behöver du dock hjälp med ett eller flera av dessa steg under vägen, är du varmt välkommen att kontakta Redkite som en proffessionell och erfaren partner inom webbutveckling. Vi har hjälpt till med ett 50-tal projekt både från grunden och har tagit över flertalet redan befintliga siter till vår förvaltning. Kontakta oss gärna så sätter vi upp ett första samtal och ser över hur vi kan hjälpa er med utvecklingen av er hemsida.